Употребата на канабис е свързана с увеличаване на риска от инфаркт и инсулт

/ март 20, 2024/ Новини/ 0 comments

Анализ на 430 000 човека в САЩ установява, че употребата на канабис, най-често чрез пушене, ядене или вейп, е свързана с по-висок риск от инфаркт и инсулт, според ново изследване, публикувано в Journal of the American Heart Association. „Въпреки обичайната употреба, малко се знае за рисковете от употребата на канабис и по-специално за рисковете от сърдечно-съдови заболявания“, казва водещият автор на изследването д-р Абра Джефърс, анализатор на данни в Масачузетската болница в Бостън. „Възприятията за вредата от пушенето на канабис намаляват и хората не смятат, че употребата на канабис е опасна за тяхното здраве. Предишни изследвания обаче предполагат, че канабисът може да бъде свързан със сърдечно-съдови заболявания. Освен това пушенето на канабис е преобладаващият метод на употреба – може да представлява допълнителен риск, тъй като праховите частици се вдишват“, обяснява д-р Джефърс.

Изследователите са прегледали данни за 430 000 човека от 2016 г. до 2020 г., за да проучат връзката между употребата на канабис и неблагоприятните сърдечно-съдови резултати, включително сърдечни заболявания, инфаркт и инсулт. Те специално проучват дали употребата на канабис е свързана с неблагоприятни сърдечно-съдови резултати сред общото население, сред хора, които никога не са пушили тютюн или използвали електронни цигари, и сред по-млади възрастни (дефинирани като мъже под 55 години и жени под 65 години). Те също така са взели предвид броя на дните в месеца, в които хората са употребявали канабис.

Анализите установяват:

Всяка употреба на канабис е свързана с по-голям брой неблагоприятни сърдечно-съдови резултати (коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда и инсулт), а при по-честа употреба (повече дни на месец), шансовете за неблагоприятни резултати са дори по-високи. Резултатите са сходни след контролиране на други сърдечно-съдови рискови фактори, включително употреба на тютюн и/или електронни цигари, консумация на алкохол, индекс на телесна маса, диабет тип 2 и физическа активност.
Както ежедневните, така и неежедневните употребяващи канабис са имали повишен риск от инфаркт в сравнение с неупотребяващите; ежедневно употребяващите канабис са имали 25% по-високи шансове за инфаркт в сравнение с неупотребяващите.
Вероятността от инсулт при ежедневно употребяващите канабис е с 42% по-висока в сравнение с неупотребяващите, с по-нисък риск при тези, които употребяват канабис по-рядко от всеки ден.
Сред по-младите възрастни с риск от преждевременно сърдечно-съдово заболяване (дефинирани като мъже на възраст под 55 години и жени на възраст под 65 години) употребата на канабис е значително свързана с 36% по-високи комбинирани шансове за коронарна болест на сърцето, инфаркт и инсулт, независимо дали или не те също са използвали традиционни тютюневи изделия. Отделен анализ на по-малка подгрупа от тези възрастни, които никога не са пушили тютюневи цигари или използвали никотинови електронни цигари, също установява значителна връзка между употребата на канабис и увеличаването на комбинираните шансове за коронарна болест на сърцето, инфаркт и инсулт.

Източник: ScienceDaily

Share this Post

Leave a Comment