Притежаването на райски газ вече е престъпление във Великобритания

/ ноември 15, 2023/ Новини/ 0 comments

Притежаването на райски газ от днес става престъпление в Обединеното кралство. Сега категоризиран като наркотик от клас C, притежанието на райски газ, заради неговите “психоактивни ефекти”, ще носи присъда до две години затвор.

Диазотният оксид, известен повече като райски газ, чиято употреба води обикновено до състояние на еуфория, може да увреди нервната система.

Той е един от най-често използваните “развлекателни наркотици” във възрастовата група от 16 до 24 години. Съгласно новите правила онези, заловени в незаконно притежание на наркотика, вече могат да бъдат изправени пред съд и да получат затворническа присъда до 2 години или неограничена глоба.

Присъдата може да достигне до 14 години за доставка или производство.

Правителството казва, че забраната ще се бори с антисоциалното поведение и ще намали вредите за здравето на потребителите.

Експерти предупредиха да не се налага забрана, тъй като би била непропорционална на нивото на вредата, която причинява райският газ.

Правителството реши да не последва съвета на експертите, защото има други по-важни фактори, които наклоняват везните в полза на забраната.

Посочват се смъртни случаи в резултат на инциденти при шофиране от употребили райски газ.

Притежаването на райски газ вече е престъпление във Великобритания – По света и у нас – БНТ Новини (bntnews.bg)

Share this Post

Leave a Comment