“ПИЦ Русе стартира редица инициативи за Световния ден на психичното здраве: Шах за укрепване на ума”

/ октомври 10, 2023/ Новини/ 0 comments

Отбелязването на 10 октомври – Световния ден на психичното здраве в Русе започна на 9 октомври пред Съдебната палата, където експертите на Превантивно-информационният център /ПИЦ/ заедно със съдействието на шахматен клуб „Пристис“ – Русе разположиха 5 шаха. В продължение на четири часа деца и младежи от доброволческия клуб към ПИЦ мотивираха гражданите да оползотворяват свободното си време чрез креативни дейности, като игра на шах, която включва интензивно интелектуално предизвикателство, което е много добро за здравето на ума. След приключването на събитието можем да се похвалим, че интереса към играта на случайно преминаващите русенци надхвърли очаквания.

Желаещите граждани имаха и възможността да „усетят“ негативното влияние върху психичните процеси на психоактивните вещества чрез симулационни очила, които симулират ефекта на дезориентация, забавено време на реакция и др., вследствие употребата на наркотични вещества. Експертите на ПИЦ изчерпателно отговаряха на въпросите на гражданите във връзка с употребата на психоактивни вещества и превенцията към употребата им, като и раздаваха информационни материали.

Имайки предвид големия интерес към играта, който се наблюдава от деца от начален етап на образование до хора в преклонна възраст, екипът на ПИЦ – Русе съвместно с шахматен клуб „Пристис“ – Русе планират по-мащабна организация на подобна инициатива, защото специалистите от ПИЦ – Русе са убедени, че превенцията от най-ранна възраст е сигурен път към едно „по-здраво“ общество.

Share this Post

Leave a Comment