Незабравими приключения с Лятна академия 2022

/ август 23, 2022/ Новини

За втора поредна година, в изпълнение на Плана за изпълнение на Националната стратегия за борба с наркотиците 2020-2024, екипът от Превантивно-информационен център /ПИЦ/ към Общински съвет по наркотични вещества /ОбСНВ/ –  Русе проведе  „Лятна академия – 2“ през периода 26.07.2022г. – 12.08.2022г.

Целта на летните дейности е младите хора, както и децата от рисковите групи, каквито са  част от участниците в „Лятна академия – 2“, ползващи социални услуги в общността на територията на град Русе, да бъдат провокирани да използват свободното си време и лятната ваканция за конструктивни и развиващи ги дейности като плуване, бягане, комуникация с техни връстници, образователни дейности, социални умения, креативност, инициативност и мн. др.

В период от 14 дни, взеха участие общо около 50 деца на възраст от около 8 до 17 години, като част от тях са доброволците на Превантивно – информационен център – Русе, а останалите изявили желание други участници от гр. Русе.

През първия ден на лятната академия в зала „Култура“ под формата на игра, децата имаха възможност да се запознаят с различни професии, а в регионална библиотека “Любен Каравелов“, г-н Минев представи иновациите в електротехниката и електрониката.

Вторият ден имаше презентация на тема „Опасностите, които крие горещото време за подрастващите“, представена от инспектор от Регионална здравна инспекция /РЗИ/, след което деня продължи със спортни занимания и състезания в парка на младежта.

През третия ден на „Лятна академия – 2“ инспектор детска педагогическа стая при Първо РУ – Русе подробно запозна децата с видовете престъпления и представи тема „Предпазване от въвличане в престъпления на малолетни и непълнолетни“, а по – късно организираните забавления продължиха в комплекс „Ялта“, където децата се впуснаха в игра на плажен волейбол. Доброволец от БЧК изнесе лекция  на тема „Предпазване от  горещините и слънцето. Оказване на първа помощ“.

На следващия ден децата имаха възможността да ползват плувен басейн „Локомотив“, където представител на БЧК изнесе лекция на тема „Опасностите, които крие водата. Оказване на първа помощ“. Организирано бе и посещение на Спортен комплекс „Ялта“, където децата се забавляваха играейки „бадминтон“. Ангел Русев – шампион по вдигане на тежести разказа на младежите за спорта, като запали в тях желанието да спортуват и да запълват свободното си време с градивни занимания.

Посетени бяха  „Музея на градския бит“ и музея „Баба Тонка“, където децата се запознаха с историите на Тонка Обретенова и Екатерина Калиш – Калиопа, след което се отправиха към кея в Русе на приятна разходка по река Дунав с корабчето „Русчук“. Организирано бе и посещение в Българска национална телевизия /БНТ/. Там децата успяха да усетят магията на телевизията, а след това отново пребориха жегите в басейн „Локомотив“.

През осмия ден на „Лятната академия“ участниците посетиха Районна служба за пожарна и аварийна безопасност в град Русе, където служителите им показаха видовете техника, която използват в работата си. След посещението в РСПБЗН – Русе, всички се отправиха към Cinema City, за да гледат филма „Баз Светлинна година“. Следващите дни преминаха в посещения на хижа “Минзухар” в Образцов Чифлик, където децата се запознаха с местната флора, туристическа маркировка и с професията на пчеларя, съпроводено с изнесена лекция на тема “Оказване на първа долекарска помощ” от доброволци на БЧК, посещение на “Дунавска задруга”, където бяха демонстрирани изработката на кукли и други занаяти, посещение на Музея на транспорта, където видяха парен локомотив, царски влак и научиха много други полезни и интересни факти както за ЖП транспорта, така и за водния.

Кулминацията от всички дейности, с която закрихме традиционната „Лятна академия – 2“ бе двудневна образователна екскурзия. На 11.08.22г. децата от „Лятна академия – 2“ посетиха „Двор на кирилицата“ в гр. Плиска, където е запазена историята на писмеността и най-славните владетели, превърнали Първата българска държава в непобедима европейска сила. След вълнуващото приключение да се срещнат от близо с Хан Кубрат, Хан Аспарух, Хан Крум, Цар Борис I и други велики личности, децата се отправиха към Национален историко-археологически резерват „Плиска“. По-късно през деня те имаха възможността да се запознаят и с историята на създаването на Мадарския конник, като посетят Национален историко-археологически резерват „Мадара“. Отрупаният с приятни емоции ден завърши с много игри в хотел „Кирека“. Заредени от положителните преживявания на 12.08.22г. участниците в „Лятна академия-2“ потеглиха към „Исторически парк“ в с. Неофит Рилски, където се докоснаха до бита и културата на народите, населявали българските земи през годините.

През изминалата за втора поредна година „Лятна академия – 2“ бяха ангажирани повече деца за по-продължително време, сравнение с предходната 2021г. Участниците в Лятната академия  бяха провокирани как могат да използват свободното си време и лятната ваканция за конструктивни и развиващи ги дейности като плуване, бягане, комуникация с техни връстници, социални умения, креативност, инициативност и мн. др. Изключително полезна за всеки от участниците бяха срещите с различни професионалисти, които  провокираха любопитството и чрез които научиха повече за различните професии и тяхното реализиране.

Share this Post