Мозъчната стимулация е обещаваща при лечението на наркотична зависимост

/ март 20, 2024/ Новини/ 0 comments

Мозъчната стимулация е обещаваща при лечението на наркотична зависимост – Общински съвет по наркотични вещества Плевен (picpleven.org)

Невростимулацията се използва за лечение на различни заболявания, включително болест на Паркинсон, тремор, обсесивно-компулсивно разстройство и синдром на Турет. Неврохирург от Mayo Clinic и неговите колеги смятат, че една форма на това лечение, наречена дълбока мозъчна стимулация, може да разреши едно от най-големите предизвикателства за общественото здраве: пристрастяването към наркотици.

През 2023 г. рекордните 112 000 души в САЩ са починали след предозиране с наркотици, включително опиоиди, отпускани с рецепта. Въпреки че има психологически и фармацевтични лечения за пристрастяване, при 75% до 98% от пациентите се появява рецидив. „Уникалното при пристрастяването е, че създава модел в мозъка, който се самоподдържа. По същество поведението се засилва, което го прави много устойчиво на интервенция“, казва д-р Тайлър Остерле, психиатър по пристрастяването към Mayo Clinic.

Мозъкът е устроен да направи удоволствието приоритет. Системата за възнаграждение на мозъка свързва две малки области: вентралната тегментална област, която освобождава химичния допамин, който ни кара да се чувстваме добре, и nucleus accumbens, който контролира паметта и поведението. Първото е причината да почувствате рязко удоволствие, след като отхапете хамбургер. Второто е причината устата ви да се напълни със слюнка, когато усетите миризма на скара, например. Наркотиците могат да претоварят тази система, „наводнявайки“ я с допамин и укрепвайки връзките, които са в основата на пристрастяването. Но какво ще стане, ако можете да прекъснете системата за възнаграждение? Ако веществата вече не предизвикват удоволствие, ще бъде ли по-лесно хората да спрат да ги използват? Предварителните изследвания върху животински модели и хора предполагат, че е възможно да се ограничи поведението, свързано с търсенето на наркотици, чрез електрическо стимулиране на областите на мозъка, свързани с наградата.

„Резултатите са обещаващи, но все още не знаем как тази стимулация работи“, казва биомедицинският инженер от клиниката Майо д-р Ходжин Шин. „Това, от което наистина се нуждаем, е техника, която ни позволява да видим как работи мозъкът и как мозъкът се променя в отговор на стимулация, за да можем да използваме тази информация, за да подобрим лечението“, допълва той.

Share this Post

Leave a Comment