Културен туризъм

/ август 29, 2023/ Новини/ 0 comments

Първият ден от Лятната академия децата и младежите посетиха Соколския манастир, в който е имало килийно училище, превърнало се по-късно в образователен център. В него учителства Неофит Бозвели. По време на националноосвободителните борби манастирът взема активно участие в борбата за Освобождението на България . Направихме си снимки в просторния манастирски двор, потънал в цветя и зеленина, където има уникална белокаменна чешма с осем чучура със соколи, построена през 1865 г. от майстор Колю Фичето.

Последва Регионален етнографски музей на открито „Етъра“, който е жива картина на една отминала епоха. Попаднахме в свят, различен от съвременния—светът на възрожденските българи. Тук водата завърта колелото на вековна воденица, а калдъръмът под краката ни напомня, че истинската красота в живота е скрита в преживяването на емоцията да се докоснеш до майсторлъка на предците ни. Запознахме се с майсторите в куюмджийската, грънчарската, дърводелската и др. работилници. Разгледахме цялата система от канали и механизми, чрез които се задвижват водните колела. Обясниха ни начина, по който се е мелело зърно, обработване на дърво, метал, вълна и тъкани.

През вторият ден от културно-образователната екскурзия направихме поход през гората – от хотелския комплекс към Архитектурно-историческия резерват Боженци, който е запазил автентичния си старинен вид от епохата на Възраждането, както и ценни архитектурни и етнографски паметници. Потопихме се в неповторима атмосфера, които носят високите каменни огради, кованите дъбови врати, малките калдъръмени улички, каменните чешми и мостове.

Share this Post

Leave a Comment