Една година от създаването си отбеляза инициативата „Заедно да спасим децата и Русе от дрогата”

/ декември 3, 2023/ Новини/ 0 comments

Една година от създаването си отбеляза инициативата „Заедно да спасим децата и Русе от дрогата“ | Община Русе (obshtinaruse.bg)

В сградата на Община Русе се проведе среща, отбелязваща една година от създаването на инициативата „Заедно да спасим децата и Русе от дрогата“, чиито идеен организатор е журналистът и главен редактор на информационния сайт „Акцент.бг“ Румен Николаев. На събитието присъстваха заместник-кметовете Димитър Недев и Енчо Енчев, както и редица представители на местната и държавната власт.
„Община Русе работи усилено по най-важния аспект от борбата с набиращата все по-големи мащаби, употребата на психоактивни вещества, сред учениците, а именно – превенцията. Чрез промотиране на здравословен начин на живот и добри взаимоотношения в семейния и приятелски кръг на учащите, вярвам, че ще успеем да опазим повече подрастващи“, заяви заместник-кметът Енчо Енчев. Той изказа своята благодарност към Румен Николаев и каузата му, която събира институции и граждани за решаването на общия проблем.
От своя страна Николаев благодари на всички, които са се включили инициативата. По неговите думи за една година този болезнен за цялото общество проблем получава гласност и в голяма степен подкрепа от различните институции, родителите и видимо тематиката е станала по-близка до хората, които до този момент са смятали, че той никога няма да стигне до тях и не ги засяга. Румен Николаев посочи и безрезервната подкрепа, която инициативата е получила както от ръководството на Община Русе, така и от Общинския младежки дом и Превантивно – информационния център /ПИЦ/ към Общинския съвет по наркотични вещества. Николаев припомни и голяма част от проведените събития, като отбеляза, че инициативата не е по проект и не е кампанийна, а постоянно се реализират събития. В рамките на „Заедно да спасим децата и Русе от дрогата“ за първи път бяха събрани обществените съвети към училищата в региона и родителите също бяха запознати в подробности с темата. В рамките на инициативата се реализираха и редица други събития – като хепънинг с Дивна и Боян Тодоров. Благодарение на РУО е проведена среща с ученици от 5 и 6 клас в Русе, пред които детайлно са били представени опасностите от дрогата. Отново благодарение на инициативата и създадената организация от ПИЦ, Драматичният театър в Търговище представи пред 800 ученици от Русе и региона пиесата на Джордже Кокош „Даскалото е COOL“. Същевременно от Регионалната здравна инспекция редовно провеждат здравословни  беседи с ученици.
    Към момента от страна на ПИЦ са в ход и две нови общински превантивни програми, одобрени от Министерство на здравеопазването и Министерство на образованието. Едната е под надслов „SOS Родители“. Тя е в подкрепа и помощ на родителите, които имат съмнения и притеснения спрямо употребата на наркотични вещества от децата им. Активно се работи и по Програмата „Ще успеем заедно“, която пък е насочена към учениците от 3 и 4 клас, като за първи път тя се провежда в ОУ „Никола Обретенов“ и чрез интерактивни методи и игри се обучават децата на здравословни навици. Превантивния център реализира съвместно с Областните дирекции на МВР Националната превантивна програма “Предпазване на младите хора от престъпления”, по която се провеждат обучителни сесии сред учениците от 12 клас на тема „Превенция на употребата на наркотични вещества“.
Припомняме, че според проведено проучване в рамките на инициативата над 7% от учениците в русенско са употребявали наркотици. Подобна анкета в момента отново се провежда и в нея участие досега взеха близо 5500 ученици и 4500 родители. До края на декември се очаква да станат ясни резултатите.
     От самото начало партньори на каузата са Община Русе, Областна администрация – Русе, РУО – Русе, РЗИ, Областната дирекция на МВР, БЧК – Русе, Центърът за психично здраве, двете университетски болници „Медика“ и „Канев“, Русенският университет „Ангел Кънчев“, както и други държавни институции и неправителствени организации.
Своето мнение по въпроса представиха и редица експерти и представители на местната и държавната власт. Сред тях бяха административният директор на УМБАЛ „Медика“ Алисе Муртезова, директорът на БЧК – Русе Антоанета Ябанозова, директорът на РЗИ – Русе доц. д-р Александър Парашкевов, дм. и Таня Тончева от РЗИ, Петя Лазарова от РУО, директорът на Общинския младежки дом Красимира Николаева, секретаря на Общинския съвет по наркотични вещества Десислава Лясова, Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит, ученици от Младежки парламент, директорът на Областната дирекция на МВР ст. комисар Пламен Първанов и инспекторите Атанас Караиванов и Свилен Вълев, заместник-районният прокурор Светослав Великов, а също и д-р Станислав Иванов, който е началник на отделение „Зависимости“ към Центъра за психично здраве. Всички се обединиха около това, че най-важното за превенцията на употребата на наркотични вещества сред децата е да развият социални и емоционални умения и да отстояват себе си чрез подкрепа в семейството.
По данни на МВР през 2023 година задържаните с наркотични вещества лица са 82. Конфискувани са 7250 грама марихуана, 129 гр. хероин, 823 гр. метамфетамин, 1784 гр. амфетамин, 10 грама кокаин, 42 таблетки екстази и 33 броя растения канабис. Най-разпространен от полусинтетичната дрога е хероинът.
От териториалните дирекция на Митницата в Русе също представиха данни за различните видове количества наркотични вещества, задържани през годината на границата.

Share this Post

Leave a Comment