БСП: Райският газ да влезе в списъка с наркотичните вещества, да се забрани продажбата му

/ януари 10, 2024/ Новини/ 0 comments

БСП: Райският газ да влезе в списъка с наркотичните вещества, да се забрани продажбата му – България | Vesti.bg

Райският газ да влезе в списъка с наркотичните вещества, да се забрани вносът и продажбата му. Това се посочва в позиция на народния представител Валери Митов от парламентарната група на “БСП за България”, разпространена от пресцентъра на партията. Според Митов проверките на регионалните здравни инспекции (РЗИ) и МВР не дават нужния резултат и темата с разпространението на райския газ сред децата продължава да е на дневен ред. Той се разпространява свободно както в нощните заведения, така и онлайн, където всеки, който желае може да си купи, заявява Митов. 

Депутатите регламентираха ползването на райски газ и солени глоби за нарушителите

Депутатът припомня, че като народен представител е задал въпрос към министъра на здравеопазването относно проверките на РЗИ. Справка на БТА в сайта на Народното събрание показва, че въпросът е от 8 юни 2023 г. Според публикуваната стенограма на страницата на Народното събрание, министър Христо Хинков отговаря устно, че има трудности при осигуряването на ефективен контрол, свързани с липсата на законова регулация по отношение притежанието на диазотен оксид – райски газ. “В случаите, когато райски газ се съдържа в различни контейнери и опаковки, в това число и балони, които не са етикетирани съгласно нормативните изисквания, не e възможно идентифицирането на съдържанието в тях”, е заявил министърът и е посочил, че органите на държавния здравен контрол не могат да установят съдържанието, с което са пълни необозначени контейнери, включително балони.

РЗИ с проверки за неправомерна продажба на райски газ

В позицията си, разпространена от пресцентъра на БСП народният представител Валери Митов, констатира, че РЗИ не разполагат с оборудване, с което да установят дали газът е диазотен оксид, тоест райски газ. “Единствено ако на даден флакон е обозначен този газ, тогава може да се констатира като нарушение. И от хиляди проверки в цялата страна има много малък брой актове за нарушение”, заявява депутатът и коментира, че очевидно там, където няма политическа воля, се намират извинения.  

Заради продажба на райски газ: Масови проверки в дискотеки във Велико Търново

Въпреки че повечето родители знаят, искам пак да напомня, че райският газ крие много сериозни рискове за здравето на децата и младежите, особено в комбинация с алкохол. Включително бъдещи репродуктивни проблеми. Употребата на този вид стимулант може да предизвика изразено ускоряване на пулса, повишаване на кръвното налягане, което да декомпенсира в екстремно ниско кръвно и понижаване на сърдечните честоти до степен спиране на сърдечна дейност. Сред рисковете са още дефицит на витамин B12 и развиване на психологическа зависимост. За това не можем да си позволим разпространението да продължи.  

В края на миналата година във Великобритания се прие притежаването на райски газ да е престъпление. Незабавно трябва да се гласува  в НС пълна забрана за внос и продажба на райски газ! Райският газ трябва да влезе в списъка на наркотичните вещества и да се прилага цялата тежест на закона срещу дилърите и тези, които го използват. Нужни са спешни мерки, защото сме длъжни да опазим младите хора от този наркотик, който залива страната с епидемични размери.

Share this Post

Leave a Comment